Przekąska doskonałym zapoczątkowaniem lub uzupełnieniem smacznego karczku pieczonego.

Przystawką może być każde danie. Całość zależy tylko od tego dla jakiej ilości osób podajemy, czy ma być dana w gorącej czy lodowatej formie oraz co planujemy podać jako główną potrawę. Ważne pomimo wszystko jest też to, czy stanowi potrawę, czy uzupełnienie do niego. Jak nazwa pokazuje zagrycha, to niewielka porcja pokarmu, która winna rozbudzić kubki smakowe i wyostrzyć apetyt.

Continue reading “Przekąska doskonałym zapoczątkowaniem lub uzupełnieniem smacznego karczku pieczonego.” »

Wyrabianie mnóstwa gatunków wędlin

Jesteśmy narodem mięsożernym. Normalny Polak nie wyobraża sobie dnia bez kotleta, lub wędliny. Mięso jest znakomitym źródłem wartościowego białka i żelaza. W sąsiedztwie różnych produktów pochodzenia zwierzęcego jest najlepszym źródłem pełnowartościowego białka. Mieści ono wszystkie nieodzowne aminokwasy, jakich system nie potrafi sam wytworzyć, a jakie są nieodzowne do konstrukcji tkanek. Ma również tę wartość, że jest poprawniej przyswajalne aniżeli białko roślinne.

Continue reading “Wyrabianie mnóstwa gatunków wędlin” »

W jakim przypadku produkcja domowa różnorakich mięsnych przetworów będzie się opłacać.

Nie ma nic wspanialszego od aromatyczne, soczystej wędliny na świeżo ukrojonej kromce. Chłodnicze lady w sklepach gną się wręcz pod ciężarem różnorodnych kiełbas, szynek i salcesonów. Wszystkie kusza wymyślnymi nazwami i wspaniałym wyglądem. Jednak nie wszystkie będą faktycznie dobre. Nie wspominając już o niekoniecznie dobrym wpływie kiepskiej jakości produktów na zdrowie.

Continue reading “W jakim przypadku produkcja domowa różnorakich mięsnych przetworów będzie się opłacać.” »