Trudno gotować bez świetnych jakościowo przypraw

Dzięki telewizyjnym programom kulinarnym i popularnym stronom z przepisami gotowanie przestało być uważane za męczący obowiązek żon i matek i zyskało rangę ciekawego hobby. Własnoręczne przygotowywanie wykwintnych dań zdobywa coraz większe grono fanów, stając się doskonałym sposobem na zwalczenie stresu czy uwolnienie własnej kreatywności.

Budowa domu wielorodzinnego
Autor: http://www.sxc.hu
Źródło: http://www.sxc.hu
Gotowanie stało się też dla wielu ludzi inspiracją do założenia własnej działalności gospodarczej. Dziś bez problemu znajdziemy świetnie zaopatrzone branżowe sklepy, które oferują wszystkie potrzebne w kuchni akcesoria i trudnodostępne składniki do przygotowania dań z odległych zakątków świata.

Każdy wielbiciel gotowania zdaje sobie sprawę, że jednym z podstawowych elementów wyposażenia dobrze przygotowanej kuchni jest moździerz do przypraw. To proste naczynie z tłuczkiem umożliwia rozcieranie różnych dodatków smakowych i uzyskiwanie własnych mieszanek przyprawowych. Rozgniatanie w moździerzu wydobywa z ziół i nasion ich głęboki aromat, z którym nie mogą się równać żadne sklepowe przyprawy. W moździerzu przygotowywać można także rewelacyjne marynaty do grillowanych lub pieczonych mięs. Uniwersalnym połączeniem, które doskonale sprawdzi się w przypadku drobiu czy wieprzowiny, jest marynata czosnkowo-ziołowa. Wystarczy rozgnieść w moździerzu trochę czosnku i mięty, bazylii czy rozmarynu, a powstałą mieszankę zalać oliwą z oliwek.
Do przygotowywania tego rodzaju marynat wystarczy nam moździerz ceramiczny. Bez problemu rozgnieciemy w nim listki ulubionych ziół, miękkie części roślin i drobne ziarna czy pestki. Moździerz ceramiczny jest lekki, estetyczny i łatwy do mycia.

Niektóre z dostępnych na rynku modeli posiadają tłuczki z końcówką przystosowaną do szybkiego rozcierania składników. Moździerz jest niezbędny w każdej kuchni – wystarczy powąchać świeżo rozdrobnione zioła, by natychmiast dopisać to narzędzie do listy koniecznych zakupów.