W trakcie pieczenia w wysokiej temperaturze może dochodzić do powstawania niepokojących dla zdrowia wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych.
Jeżeli szukasz ciekawych informacji na opisywany temat, poczytaj tu nas, a z pewnością znajdziesz interesujące fakty.
Związek ten powstaje też w czasie preparowania dań w piecu, smażenia na patelni i wędzenia. Potwierdzony jest za rakotwórczy, wobec tego powinno się go unikać w pożywieniu. Najzdrowsze jest chude mięso drobiowe jak również ryby.
Nie zapomnij ich dosmaczyć orzeźwiającymi ziołami, które z wzięciem zamienią sól. Potrawy z grilla mogą być dobre i zdrowe zarazem – dla wielu jest to dalej abstrakcja. W sieci bądź gazetach wynajdziemy sporo przepisów z takim zamysłem – dania z drobiu z sałatką grecką, mięso wołowe z sosem na bazie jogurtu bądź szaszłyki – kliknij tutaj.
Mnóstwo osób zespala potrawy z grilla tylko z kiełbaskami lub karczkiem. Owszem, są to towary, które pierwszorzędnie wstawiamy na ruszt, chociaż nie trzeba zapominać o daniach z drobiu, warzywach – jeżeli tylko nie polejemy ich litrem oleju jak również nie podamy z sosem na bazie majonezu – będą zdrowe i wspaniałe.