Sezon grillowy absolutnie zaczęty – jak zdrowo przygotować posiłki?

Przypiekać na ruszcie zdarza się niemalże wszystko: mięcha, ryby, wędliny, świeże jarzyny, owoce oraz sery. To, co kładziemy na ruszcie, zależy od inwencji kucharza i apetytu gości. Istotne jest jednakowoż, by przyrządzane posiłki były zdrowe. Nie każdy człowiek bowiem może sobie pozwolić na tłuszczowe mięsa i mocno wypieczony chleb.

www

Autor: Olitalia
Źródło: Olitalia
Grillowanie to fenomenalny sposób na to, żeby spędzić czas z rodziną czy znajomymi. W większości wypadków na ruszcie lądują kiełbasy. Nie każdy albowiem może sobie pozwolić na taką przyjemność, choćby ze względów zdrowotnych. U starszych postaci mogą następować kłopoty z cholesterolem albo sercem, u młodszych na przykład z trzustką. Tłuszczowe i mocno spieczone dania na pewno nie polepszą stanu zdrowotnego tychże ludzi.

W trakcie pieczenia w wysokiej temperaturze może dochodzić do powstawania niepokojących dla zdrowia wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych.

Jeżeli szukasz ciekawych informacji na opisywany temat, poczytaj tu nas, a z pewnością znajdziesz interesujące fakty.

Związek ten powstaje też w czasie preparowania dań w piecu, smażenia na patelni i wędzenia. Potwierdzony jest za rakotwórczy, wobec tego powinno się go unikać w pożywieniu. Najzdrowsze jest chude mięso drobiowe jak również ryby.

Nie zapomnij ich dosmaczyć orzeźwiającymi ziołami, które z wzięciem zamienią sól. Potrawy z grilla mogą być dobre i zdrowe zarazem – dla wielu jest to dalej abstrakcja. W sieci bądź gazetach wynajdziemy sporo przepisów z takim zamysłem – dania z drobiu z sałatką grecką, mięso wołowe z sosem na bazie jogurtu bądź szaszłyki – kliknij tutaj.

Doskonałe są też grillowane jarzyny, jakie dadzą uczucie sytości, a doprawione ziołami i obrobione cieplnie na ruszcie uzyskają niesamowity aromat. Unikaj pozyskiwania tacek z skończonym zamarynowanym mięsem na grill. Tego rodzaju dania bywają nieświeże i nadzwyczaj kaloryczne.

Mnóstwo osób zespala potrawy z grilla tylko z kiełbaskami lub karczkiem. Owszem, są to towary, które pierwszorzędnie wstawiamy na ruszt, chociaż nie trzeba zapominać o daniach z drobiu, warzywach – jeżeli tylko nie polejemy ich litrem oleju jak również nie podamy z sosem na bazie majonezu – będą zdrowe i wspaniałe.