Czemu sałatki i surówki są tak potrzebne, o jakie wartościowe składniki można je uzupełniać.

Jednym z podstawowych elementów naszej diety będą owoce i warzywa. Dietetycy sugerują, aby jeść je przynajmniej kilka razy dziennie w różnej postaci, najlepiej jak najbardziej różnorodnie. Owoce i warzywa dostarczają naszym ciałom niezbędnych soli mineralnych oraz witamin, a poza tym tak bardzo potrzebnego i pożytecznego błonnika.

Spożywać je można pod różnymi postaciami, w przypadku owoców najczęściej na surowo, natomiast warzywa pod postacią najróżniejszych surówek i sałatek. Przepisów na nie jest naprawdę dużo, a dodatkowym ich plusem będzie to, że da się w nich przemycić sporo pożytecznych składników. Na przykład niezwykle cennym i pożądanym składnikiem są kiełki. Zakupić je można gotowe, ale można również samemu zabrać się za ich hodowlę. Wiedzy na temat tego, jak hodować kiełki jest ogromna ilość w internecie, wystarczy tylko odrobina chęci żeby znaleźć wszystko, co potrzebne będzie w tym temacie. Kiełki uprawiać można różnymi sposobami, bardzo praktyczna jest na przykład kiełkownica, za pomocą jakiej wszystko będzie dużo bardziej wygodne – zobacz ofertę. Jeżeli się odpowiednio rozplanuje ich hodowlę, to cieszyć się nimi będzie można praktycznie przez cały czas, a jako świetny dodatek do wielu dań, w tym także przepysznych sałatek bardzo dobrze będą się one nadawać.

W większości przepisów poza samymi warzywami lub owocami w sałatkach pojawiają się także inne dodatki. Sporo z nich będzie się opierać na majonezie, jaki mimo pysznego smaku będzie jednak miał jedną zasadniczą wadę, czyli jednak trochę tuczy. Dużo lepiej sprawdzi się w takich sałatkach prawdziwa oliwa z oliwek, przez wielu uważana za najzdrowszą odmianę tłuszczy. Oliwa zawiera bardzo duże ilości pożytecznych składników, w tym tak potrzebne do utrzymania zdrowia kwasy omega 6 i sporo witamin. Włoska kuchnia, uważana za jedną z najzdrowszych na świecie, opiera się właśnie na oliwie, i faktycznie jak widać po statystykach, to Włosi mają dużo mniej problemów z sercem, niż inne narody.

Oliwa doskonale się na przykład komponuje z rozmaitymi gatunkami sałat czy też pomidorami, lecz można jej parę łyżek dołożyć praktycznie do większości innych warzyw. Warto również wykorzystywać inne rodzaje olejów, z jakich część również ma dobry skład. Doskonale do sałatek będą się także nadawać oleje rzepakowy i lniany, one również zawierają dużo przydatnych kwasów, mających zbawienny wpływ na codzienne zdrowie. Ostatnio popularność zdobywa olej rokitnikowy, charakteryzuje się on mocnym czerwonawym kolorem, co jest rezultatem sporej ilości witaminy A, w jego składzie można też znaleźć różne witaminy, minerały i polifenole – .