Nowatorskie sposoby parzenia kawy.

Tradycja picia kawy rozpowszechniała się w naszym państwie bardzo ociężale. Może wydawać się to obecnie dla nas
zdumiewające, ale za czasów Jana Andrzeja Morsztyna była uważana za odwar godny tylko najbardziej odrażających grzeszników.

Za pierwszego historycznego popularyzatora aromatycznego napoju musimy przyjąć władcę Polski Jana III Sobieskiego. Zachwycony czarnym naparem monarcha w obszernej korespondencji do Marysieńki,swej lubej, opisywał, że niewypowiedzianie ceni jej smak i parzył jedynie tę najlepszego gatunku.Polecał także, by na zamku zawsze przechowywano świeże mleko, które nadaje delikatność i słodycz lekko kwaśnemu naparowi . Nic zaskakującego, że przez dekady kawa nie była znany, wszak importowany był z kraju Turków. Jak wiadomo, Rzeczpospolita Obojga Narodów była przedmurzem wiary w Jezusa, w takim wypadku napar sprowadzany z kraju Turków kojarzył się z jadem przeciw chrześcijańskiej Europie.

Dziś czarny napar kojarzy się nam z uroczym, bezczynnym popołudniem, z przerwą w kawiarni lub romantyczną randką. Zwykle także kojarzymy ten napar z włoskimi pejzażami, z porankiem przy słodkiej bułce z widokiem na wieżę Eiffla. Jak łatwo zauważyć, przywodzi ona na myśl pozytywne skojarzenia, dlatego też coraz więcej osób otwiera własne małe kawiarenki, a nawet palarnie kawy by częstować nas własnymi kompozycjami owych czarnych ziaren, obnażając przed klientami ich nowe oblicza i smaki.

Kawa w filiżance

Autor: VillageHero
Źródło: http://www.flickr.com
Najważniejszym zatem elementem jest idealna kawa do gastronomii. Prosperuje wiele firm oferujących sprzedaż własnych kompozycji, jak i mieszanek uznanych marek ze wszystkich zakątków świata.

Przy dobieraniu odpowiedniego rodzaju pomogą debiutantom znawcy, którzy po szczegółowej ekspertyzie pomogą nam odnieść sukces. Firmy sprzedające ziarna dla kawiarni, oferują również praktyki dla baristów i wyposażenie w profesjonalne ekspresy.

Ostatnimi czasy popularność zyskują alternatywne sposoby parzenia czarnego naparu, które nadają mu odmienny, świeży smak i aromat. Na przykład parząc zmielone ziarna w aeropressie uzyskamy pyszny, kompleksowy, naturalnie słodki, a jednocześnie delikatny napój, który jest czysty w smaku i nie wymaga żadnych dodatków. Wszystko to przyrządzone ręcznie przez baristę na oczach klienta.

Oferując różne typy parzenia ziaren do swojej oferty możemy przyciągnąć nowych fanów picia tego czarnego napoju oraz zwiększyć grono stałych klientów. Najważniejszym dziś, przy rozkwicie rynku kawiarnianego jest oferowanie ziaren najwyższej jakości, a te nowatorskie metody pomogą nam uzyskać świeże i naturalne smaki.