zdumiewające, ale za czasów Jana Andrzeja Morsztyna była uważana za odwar godny tylko najbardziej odrażających grzeszników.
Pasjonuje Cię przedstawiona kwestia? Jeśli tak, to zapraszamy do lektury (https://www.cafepanamera.com/kawa-swiezo-palona/) bardzo podobnego artykułu – on też jest warty uwagi.
Jak wiadomo, Rzeczpospolita Obojga Narodów była przedmurzem wiary w Jezusa, w takim wypadku napar sprowadzany z kraju Turków kojarzył się z jadem przeciw chrześcijańskiej Europie.
Dziś czarny napar kojarzy się nam z uroczym, bezczynnym popołudniem, z przerwą w kawiarni lub romantyczną randką. Zwykle także kojarzymy ten napar z włoskimi pejzażami, z porankiem przy słodkiej bułce z widokiem na wieżę Eiffla. Jak łatwo zauważyć, przywodzi ona na myśl pozytywne skojarzenia, dlatego też coraz więcej osób otwiera własne małe kawiarenki, a nawet palarnie kawy by częstować nas własnymi kompozycjami owych czarnych ziaren, obnażając przed klientami ich nowe oblicza i smaki.
Przy dobieraniu odpowiedniego rodzaju pomogą debiutantom znawcy, którzy po szczegółowej ekspertyzie pomogą nam odnieść sukces. Firmy sprzedające ziarna dla kawiarni, oferują również praktyki dla baristów i wyposażenie w profesjonalne ekspresy.
Ostatnimi czasy popularność zyskują alternatywne sposoby parzenia czarnego naparu, które nadają mu odmienny, świeży smak i aromat. Na przykład parząc zmielone ziarna w aeropressie uzyskamy pyszny, kompleksowy, naturalnie słodki, a jednocześnie delikatny napój, który jest czysty w smaku i nie wymaga żadnych dodatków. Wszystko to przyrządzone ręcznie przez baristę na oczach klienta.
Oferując różne typy parzenia ziaren do swojej oferty możemy przyciągnąć nowych fanów picia tego czarnego napoju oraz zwiększyć grono stałych klientów. Najważniejszym dziś, przy rozkwicie rynku kawiarnianego jest oferowanie ziaren najwyższej jakości, a te nowatorskie metody pomogą nam uzyskać świeże i naturalne smaki.