Na ogół jest ich 5 enoturystyka 6, zależnie od tego, w jakim lokalu urządzamy uroczystość oraz o której godzinie planujemy jej początek. Do najbardziej popularnych potraw należą rosół i kotlet drobiowy, poza tym na pewno barszczyk czerwony z pasztecikiem albo kotletem i zupa gulaszowa. Możemy jednak trochę zaszaleć i zaskoczyć gości, podając im danie rybne bądź nawet owoce morze – nie za każdym razem się to sprawdzi, gdyż wielu ludzi boi się próbować niniejszych potraw, w szczególności w czasie imprezy, gdy nie chcieliby, aby rozbolał ich brzuch. Poza daniami gorącymi na stole serwowane są przystawki, na przykład różnego rodzaju sałatki oraz mięsa. Produkcja wędzonek jest coraz chętniej stosowaną praktyką przez lokale przygotowujące wesela, ponieważ mogą dzięki temu niemało zaoszczędzić oraz oferują własnym klientom najwyższej jakości wyroby z mięsa – popularny producent. Poza soczystymi szynkami oraz apetycznie pachnącymi kiełbasami mogą to być na przykład przetwory mięsne (czytaj), w tym smalec, jaki ma zawsze wielu miłośników w czasie przyjęcia weselnego. Także dzieciaki często skuszą się na kanapkę ze smalcem, rzecz jasna z pysznie ukiszonym ogórkiem.
To doskonała przekąska, którą można zjeść razem z innymi dziećmi podczas zabawy. Nie możemy też zapomnieć o słodkościach, tzn. o torcie oraz innych ciastach, jakie coraz częściej serwowane są na osobnym stole, koło owoców, kawy i herbaty. Nie możemy wybierać samych ciast przekładanych masą, gdyż nie każdy je lubi. Przyda się parę rodzajów ciasteczek i ciasta bez masy, np. piernik lub babeczki cytrynowe. Jeżeli weźmiesz sobie do serca powyższe zalecenia, nie powinieneś mieć problemu z wyborem menu na wesele. Zatroszcz się jeszcze o dobrą muzykę i sprawdzonego fotografa, a z radością będziesz wspominać ten wyjątkowy dzień.