Jak zrobić obiad oszczędnie? Jest dużo interesujących sposobów na niedrogie domowe gotowanie. Poznaj najważniejsze z nich

Gotowanie to codzienność, coś z czym spotykamy się codziennie. Są jednak osoby, które nie gotują wcale, zamiast tego stołują się na mieście. Pozostali gotują sporadycznie, bo czasem im się nie chce, więc chcą przykładowo zamówić jedzenie. Większość jednak ludzi przyrządza potrawy, bo tak jest zazwyczaj taniej.

sałatka

Autor: Jean L.
Źródło: http://www.flickr.com
Niestety, nie zawsze tak jest, jak więc spowodować, żeby nasze zwykłe gotowanie było jak dogodne cenowo. Przede wszystkim dobrym sposobem jest wymyślić jadłospis na tydzień. W ten banalny sposób unikniemy zostawiania odpadków, które jesteśmy w stanie korzystać kolejnego dnia. Na myśl przychodzi tu niezwykle prosty przykład, który mnóstwo z nas zna z autopsji. Dotyczy on znanych zup domowych, a więc niedzielny rosół i poniedziałkowa pomidorówka. Trzeba zapisywać wydatki na jedzenie. Tego typu lista może się przydać w określeniu kosztów miesięcznych na zakupy żywieniowe. W taki sposób najpierw znajdziemy tak zwane „czarne dziury” niepotrzebnych kosztów.

Zupa cebulowa

Autor: Międzybrodzkie Makarony
Źródło: Międzybrodzkie Makarony

W sumie bardzo doskonałym sposobem jest gromadzenie rachunków i notowanie każdego z wydatków. Warto także wykorzystać resztki.

Szalenie nam miło, że powyższy artykuł wywarł na Tobie pozytywne uczucie. Pragniemy zachęcić Cię do kolejnej witryny – tam można zobaczyć tam (http://www.cukier-krolewski.pl/przepisy/ciasto-plesniak/) inne wątki.

To znaczy, że należy tez pomyśleć o resztkach, jakie zostają ze składników gotowanych potraw. Przykładowo taka tego typu chwila występuje w czasie przygotowania panierki do schabowych. W tego typu sytuacji z reguły wyrzuca się mąkę, a tak naprawdę można wsypać ją do opisanego pojemnika, żeby przy kolejnym panierowaniu mieć ją pod ręką. Mnóstwo takich zabiegów możemy także robić przy robieniu sałatek przykładowo sałatki jajecznej. Jeżeli jajek będzie za dużo powinniśmy je przechować w lodówce i dodać do kolejnej potrawy. Więcej: .

Dobrze jest przygotowywać przetwory i jednocześnie uniknąć półproduktów, które przecież sami mamy szansę zrobić. A jaka to radość i satysfakcja, kiedy zaprezentujemy przykładowo dżem domowej roboty, który na gościach i domownikach zrobi lepsze wrażenie niż taki kupiony z supermarketu. Tak samo warto zacząć myśleć o odmiennych produktach,przykładowo surówka przygotowana samodzielnie będzie tańsza niż kupiona w sklepie. W końcu na koniec kolejna niezwykle dobra rada, to robienie zakupów w paczkach zbiorczych. Takie planowanie umożliwi nam sprecyzowanie, jak wiele chcemy jedzenia w danym miesiącu. Jednocześnie unikniemy w taki sposób wyrzucania jedzenia.

Zobacz także: .