Znaczący wzrost liczby firm mięsnych w Polsce jest również wywołany znacznie większym eksportem produktów mięsnych oraz wędlin za granice. Podskok eksportu odnotowano po przyłączeniu Polski do UE oraz podpisaniu traktatu o wolnym przepływie produktów oraz usług między krajami członkowskimi. Wówczas przedsiębiorstwo mięsne Nelpol z kraju niebywale intensywnie zaczęły zdobywać rynki zachodnie. Aktualnie ok 40% produkcji mięsa i wędlin będzie eksportowane.
Warto zobaczyć inne nasze serwisy, aby przeczytać inne interesujące artykuły na ten temat. Nie wahaj się więc i kliknij tu!
Wyjątkowo często producent wędlin wysyła swoich przedstawicieli za granice w celu pozyskania klientów na swoje produkty – polecane wędliny. Takie przedsięwzięcia kierowane są do kontrahentów indywidualnych (prywatne sklepy) jak i do nabywców hurtowych, którzy dostarczają sporą ilość wyrobów wędliniarskich i wyrobów mięsnych. Oczywiście hurtowe kupowanie są niepodważalnie bardziej opłacalne, gdyż towar w takim wypadku sprzedawany jest w dużo korzystnej cenie.
Jednak firmy mięsne w Polsce, głównie koncentrują się na swoim rynku, a jak wiadomo Polacy są koneserami produktów wędliniarskich i mięsa, przez co produkty są najlepszej jakości.. Ogólnie polskie mięsa i produkty wędliniarskie znane są praktycznie w całej Europie i postrzegane są za najlepsze. Właśnie dzięki temu są tak bardzo pożądane. Producent wędlin, jaki chce zareklamować swoje wyroby i przede wszystkim swoją markę koniecznie musi bardzo aktywnie udzielać się na przeróżnych targach. A tych w Polsce i w Europie jest bardzo dużo. Na takich eventach opowiada się o procesie produkcji wyrobów, ich przechowywaniu oraz właściwym smaku.