Podobno prosta kwestia, ale czy wiesz, jak pić herbatę? Oto kilka praktycznych porad, jakie przydadzą się w wielu okolicznościach

W czym pić herbatę? Jest to pytanie, które spędza niejeden sen z powiek wielbicielom herbaty. Każdy zdaje sobie sprawę, iż odpowiedni sposób serwowania herbaty zostanie dostrzeżony w okresie wieczornych przyjęć lub też popołudniowych spotkań towarzyskich.

naczynia

Autor: home-you.com
Źródło: home-you.com
Wybór właściwych naczyń znacznie wpływa na smak czy aromat serwowanej herbaty. Niezmiernie istotny jest materiał, z jakiego zrobione są naczynia, w których planujemy herbatę podawać. Przede wszystkim naczynia, jak i akcesoria kuchenne przeznaczone do spożywania herbaty muszą posiadać gładką powierzchnię – Sprawdź na naszej stronie. Dzięki czemu zachowanie naczyń w czystości jest o wiele bardziej łatwe. Zatem w jakim naczyniu pić herbatę? Oczywiście najbardziej właściwe są porcelanowe filiżanki. Za sprawą subtelnie przezroczystych ścianek wszelkie walory herbaty są z niej wydobywane. Jeśli chodzi o wybór właściwego czajnika to najkorzystniej wybierać czajniki porcelanowe o okrągłym wyglądzie. Dzięki czemu liście herbaty mogą się całkowicie rozwinąć, a smak w pełni wydobyć.

herbata i ciasteczka

Autor: Shari’s Berries
Źródło: http://www.flickr.com

Dobrym rozwiązaniem jest posiadanie dwóch czajników, jak w domu spożywa się odmianę czarną i zieloną. Gdyż wartościowy smak czarnej herbaty może w danym czajniku pozostać, co z kolei może zmienić smak herbaty podawanej po raz kolejny w czajniku. Dodatkowym akcesorium, jakie ułatwi serwowanie herbaty jest sitko. Taka wkładka pozwoli na usunięcie fusów a także liści herbaty z dzbanka. Co więcej sitko może zostać zastąpione ciekawym urządzeniem, jak zaparzacz do herbaty, które najczęściej występuje w charakterze koszyczków. Istotny jest także rozmiar zaparzaczki. Jeśli rozmiar zaparzaczki będzie zbyt mały w takiej sytuacji liście herbaty nie będą mogły się w pełni rozwinąć.

Zaparzaczki są niezwykle pomocne w czasie zaparzenia herbat białych oraz zielonych. Ich okres parzenia jest zdecydowanie krótszy od pozostałych odmian. Na koniec warto również wspomnień o podgrzewaczu do herbaty. Ocieplacze pozwalają na utrzymanie temperatury herbaty długo po jej zaparzeniu, a co ważne są niezwykle proste w obsłudze. Po prostu musimy w danym podgrzewaczu zapalić świeczkę. Dzięki temu naprawdę łatwo wykreować interesujący klimat. Z jednej bowiem strony mamy cudowną herbatę, z drugiej klimat, który wytwarza paląca się świeczka. Tak zrobiona herbata, w takim klimacie, smakuje wyśmienicie.