Opowieść dotyczące właściwości palenia kawy

Kawa to jeden z podstawowych artykułów konsumpcyjnych i najważniejszych towarów eksportowych na świecie. Przez zawartość kofeiny kawa ma właściwości stymulujące. Pobudza ciało, zwiększa sprawność myślenia, znosi wyczerpanie psychiczne i cielesne. Ze względu na swoje właściwości wypijana jest przeważnie rano. Przyjemny wpływ kofeiny kawy zaczyna się odczuwać po mniej więcej 30 minutach. Palarnia kawy to jedno z ważniejszych punktów w procesie produkcji kawy, który zapewnia temu cudownemu napojowi należyty aromat, smak i barwę.

czas na filiżankę kawy

Autor: Katherine Lim
Źródło: http://www.flickr.com
Bardzo ważne jest, aby czas, jaki mija od chwili opuszczenia palarni kawy do zaserwowania kawy był jak najmniejszy – więcej na stronie www. Kawa, przybywająca z pól uprawnych do palarni kawy znacznie się różni od tradycyjnych brązowych ziaren, które napełniamy ekspresy. Jest ona jasnozielona i wygląda bardziej jak orzeszki ziemne w polewie. By nadać jej odpowiednią postać i aromat, trzeba przeprowadzić proces palenia kawy, jest on ostatnim etapem produkcji kawy w ziarenkach. Palarnie kawy wykorzystują specjalne piece , nagrzewane do temperatury 240-270°C przez czas od 3 do 30 minut. Długość procesu palenia kawy wpływa na barwę ziarenek oraz na posmak zaparzonego z nich napoju.

Jaśniejsze ziarenka dają kawę delikatniejszą i lekko kwaśnawą, trochę przybliżoną w posmaku do mocnej, zielonej herbaty. Z ciemnych ziarenek przyrządza się kawę o głębokim zapachu i barwie, z uchwytnym słodko-gorzkim smakiem karmelu. Ciepłota palenia zależy zazwyczaj od odmiany ziaren i tego, jaką kawę chcemy z nich przygotować, ziarenka na mocną kawę trzeba prażyć dłużej, aniżeli te z przeznaczeniem na kawy łączone z śmietanką. Po przebiegu palenia kawy ziarna są studzone przez strumienie zimnego powietrza a następnie pakowane i jak najszybciej przewożone do odbiorców.

W Polsce palarnie kawy stały się bardzo popularnym biznesem opierającym się na kooperacji z restauracjami, motelami, kafejkami oraz różnymi punktami sprzedającymi napój wodka bez alko dobrej wartości – kliknij tutaj. Od lat, w miarę umasowienia się kawy w Polsce są budowane również maleńkie, wyspecjalizowane palarnie kawy, wykorzystujące stare metody i narzędzia do palenia kawy.