Nowoczesny i ekologiczny sposób przygotowywania posiłków we własnej kuchni

Obecnie coraz częściej kuchenki gazowe i płyty grzewcze zastępowane są przez płyty indukcyjne.
Płyty indukcyjne zamieniają energię w ciepło. Tyle że nie w płycie, lecz w dnie garnka. Są one niezwykle nowoczesnym rozwiązaniem.

Garnki do gotowania na parze indukcja

Autor: Lukasz Badura
Źródło: http://www.flickr.com
Jedną z najcenniejszych plusów płyt indukcyjnych wydaje się oszczędność energii, o aż 25 %. Płyta rozpoznaje gabaryty garnka Garnki stalowe i dostosowuje pole obszaru grzania do pola dna naczynia. Okres gotowania redukowany jest do 30%. Korzystając z płyty indukcyjnej, zmniejszamy ryzyko oparzenia, gdyż jej przestrzeń nie nagrzewa się podczas gotowania. Z tego samego powodu korzystnie takiej płyty grzewczej w czystości okazuje się być znacznie prostsze niż w przypadku zwykłych kuchenek. Odpadki jedzenia spadające na płytę w czasie przyrządzania posiłku nie przywierają do niej. Nie powinniśmy też martwić się nalotem, który powstaje w efekcie długotrwałego używania kuchenki na gaz. Nikogo nie trzeba przekonywać o plusach przygotowywania posiłku na parze. Od lat garnki tego typu są ogromnie popularne. Tam gdzie używane są garnki do gotowania na parze indukcja okazuje się być cudownym uzupełnieniem ekologicznego i zdrowego rodzaju gotowania.
kawiarki wykorzystywane w naszych mieszkaniach pracują na kuchenkach na gaz i elektrycznych. Jednak coraz częściej można spotkać płyty na indukcję, które wymagają odmiennych kawiarek. Kawiarki na indukcję mają kilka parametrów charakterystycznych. Przede wszystkim muszą mieć albo ferromagnetyczne dno lub muszą być wykonane ze metalu nierdzewnego.

Dodatkowo takie kawiarki powinny posiadać właściwą konstrukcję dna, które powinno na całej powierzchni przylegać do kuchenki. Ostatnią ważną cechą jest średnica. By w pełni otrzymać zadowalający efekt, kawiarka działająca na indukcji musi mieć średnicę większą niż 9 centymetrów.