Krótki opis kilku często stosowanych sposobów i metod na parzenie wyśmienitej kawy.

Kawa jest niezwykle popularnym napojem, każdego dnia na całym świecie wypija się jej setki milionów kubków. Jak się okazuje najróżniejszych metod i sposobów parzenia kawy jest taka ilość, że sporo z nas o części nawet nie miała okazji słyszeć.

Śniadanie jedz jak król
Autor: Fotolia
Źródło: Fotolia
U nas w dalszym ciągu największą popularnością cieszy się kawa zalewana wrzątkiem, pod działaniem ciepłej wody tworzy się aromatyczny napój. Co ważne, sposób ten nie wymaga posiadania specjalistycznych urządzeń, ponieważ jakąś szklankę czy kubek każdy w domu ma. Z kolei kawa zaparzana w ekspresie wymagać jednak będzie konieczności jego kupna, urządzenia te występują w dużej ilości odmian, różniących się od siebie parametrami i ceną. Plusem ekspresów będzie to, że przez wysokie ciśnienie wydobyć można z kawy znacznie więcej aromatu, a także przyrządzić parę jej różnych rodzajów.

Jeżeli ktoś z jakiś powodów nie będzie chciał kupować drogiego ekspresu, to ciekawą alternatywę dla niego może stanowić kawiarka g.a.t. Jest to nieduże, wykonane przeważnie z aluminium urządzenie, w którym proces parzenia kawy odbywa się na podobnej zasadzie jak w ekspresach, to znaczy przy dość wysokim ciśnieniu. Co istotne, kawę przygotowuje się takim sposobem bardzo szybko, a poza tym kawiarka jest niedroga, bo jej cena przeważnie nie będzie przekraczać kilkudziesięciu złotych.

Nowością w zakresie zaparzania kawy jest aeropress, nieduże urządzenie opracowane po wielu latach eksperymentów przez amerykańskiego profesora. Aeropress swoim wyglądem przypomina trochę strzykawkę, składa się bowiem z komory z filtrem oraz tłoka, a sam proces zaparzania jest naprawdę szybki.