Kawa świeżo palona, czyli kawa idealna – poznaj aromatyczny świat kawy

Nie ma nic co można porównać z wyjątkowym aromatem świeżo palonej kawy. Jej idealny, intensywny zapach nie tylko rozkręca organizm lecz również rozbudza wyobraźnię. Miliony Polaków polubiły aromat palonych ziaren a przede wszystkim smak kawy, jaka jest w naszym kraju jednym z bardzo popularnych napojów.

filiżanka z kawą

Autor: Bill So
Źródło: http://www.flickr.com
Kawę pija się w wielu sytuacjach. Dla pobudzenia o poranku, podczas pauzy w pracy, na tarasie w leniwy weekend czy także w biegu, kiedy gnamy żeby zdążyć na następne spotkanie – odsyłam do tej strony. O kilku już lat kawa jest również pewnym elementem, który zespala ludzi oraz ma wymiar społeczny. Umawiamy się przecież ze znajomymi “na kawę” aby porozmawiać, pośmiać się i wymienić opinie na bieżące tematy. Świadomość naszych rodaków odnośnie tego w jaki sposób przygotowywać napój z ziaren kawy oraz czym właściwie charakteryzuje się wybitnej jakości gatunek, rośnie z każdym rokiem. W dużych miejscowościach tworzone są nowe kawiarnie nie tylko te sieciowe, lecz także małe, klimatyczne miejsca, w których wyczuwa się specyficzny zapach.

Kawa świeżo palona staje się coraz bardziej popularna a także nieźle radzi sobie w walce o podniebienia klientów z kawą kupioną w supermarkecie – (link do artykułu). Żeby przekonać się o różnicy, można porównać aromat obu wyrobów. Nie dziwi więc fakt, iż klienci coraz rozważniej wybierają ten właśnie rodzaj kawy. Dobrze jest przyjrzeć się także tematowi jakim jest palarnia kawy a tych jest w naszym kraju coraz więcej. To w istocie w tych miejscach można zaopatrzyć się w wyjątkowej jakości, świeżo wypalaną kawę. Właściciele takich palarni to zwyczajnie fanatycy czarnego napoju, jacy o sposobach palenia oraz przyrządzania kawy mogą opowiadać przez długi czas.

parzenie kawy

Autor: Olgierd Rudak
Źródło: http://www.flickr.com
Ciągle najpopularniejszą odmianą kawy w Polsce pozostaje kawa arabkawa kawa brazylia santos Kolejnym typem jest robusta, jednak można również mieć do czynienia z napojami sporządzonymi z mieszanki obu tych gatunków kawy. Różnica w jakości i aromacie jest zauważalna, ponieważ kawa arabica wyróżnia się bardziej łagodnym oraz złożonym smakiem aniżeli robusta. Co ciekawe, okazuje się, iż to właściwie mniej wymagająca jeżeli chodzi o warunki uprawy robusta ma więcej kofeiny, która bardziej pobudza. Niemniej jednak kawa świeżo palona to zdecydowana podstawa doskonałego smaku, bez względu na gatunek jaki wybierzemy. Można sprawdzić gdzie w naszej miejscowości znajduje się palarnia kawy oraz udać się tam z wycieczką i zasmakować w niesamowitym bogactwie aromatów.