Jeśli omawiana problematyka Cię naprawdę intryguje, to bez grymaszenia kliknij tutaj – to bardzo użyteczna witryna (https://gorillacoffee.pl/), która również Cię zainteresuje.
Jeżeli wynosi ona mniej niż 0,5%, stal jest nawęglona, natomiast w zakresie 0,5%-1,75 – twarda. Ta stal jest nierównomiernie nawęglona i istnieją w niej węgliki żelaza. Wykonane przy pomocy takiej techniki noże wykorzystywane są obecnie w restauracyjnych kuchniach czy też przez sympatyków survivalu. Bardzo ważny jest fakt, że noże ze stali damasceńskiej są zrobione z kilkunastu lub nawet kilkuset warstw. Mogą być doskonałym pomysłem na prezent, ponieważ oferowane są w eleganckim pudełku, w którym może być parę noży o różnorodnych wymiarach.
Ten artykuł ma fascynujące dane na omawiany temat – jeżeli masz ochotę zdobyć większą ilość wpisów, to odwiedź stronę, która omawia zbliżone problemy.
25-30 cm, grubość klingi ok. 2mm oraz mogą ważyć ok. 150-200 g. Stal damasceńska jest używana między innymi w japońskim „mieście noży” Seki, które słynie na całym świecie z tworzenia najwyższej klasy tego typu przedmiotów. Są one wytwarzane przeważnie dla fachowców, którzy nie mogliby sobie zezwolić na wielokrotne przerwy w celu np. ostrzenia noża. Ceny takich noży nie są najniższe i zazwyczaj mogą wynosić paręset PLN.