Jakie noże są wyprodukowane z najtwardszej oraz w najwyższym stopniu wytrzymałej stali?

Stal damasceńska jest znana ludzkości od setek lat. Wywodzi się ona z Damaszku, stolicy Indii. Cechuje się ona niezwykle dużą twardością przy równoczesnym zachowaniu elastyczności. Jest znakomitym materiałem do produkcji broni białej czy też niezwykle ostrych noży.

zaparzacze

Autor: Bodum
Źródło: Bodum
noże ze stali damasceńskiej

Autor: Quinn Dombrowski
Źródło: http://www.flickr.com

Tak doskonałe właściwości możliwe są dzięki fachowej zawartości węgla w stopie. Jak ogólnie wiadomo, stal jest stopem żelaza oraz węgla, jednak zaznaczyć należy, że za twardość stopu jest odpowiedzialna odpowiednia zawartość węgla. Jeżeli wynosi ona mniej niż 0,5%, stal jest nawęglona, natomiast w zakresie 0,5%-1,75 – twarda. Ta stal jest nierównomiernie nawęglona i istnieją w niej węgliki żelaza. Wykonane przy pomocy takiej techniki noże wykorzystywane są obecnie w restauracyjnych kuchniach czy też przez sympatyków survivalu. Bardzo ważny jest fakt, że noże ze stali damasceńskiej są zrobione z kilkunastu lub nawet kilkuset warstw. Mogą być doskonałym pomysłem na prezent, ponieważ oferowane są w eleganckim pudełku, w którym może być parę noży o różnorodnych wymiarach.
Noże do kuchni wyprodukowane ze stali damasceńskiej, mogą mieć twardość rzędu +/- 60 HRC, długość ok. 25-30 cm, grubość klingi ok. 2mm oraz mogą ważyć ok. 150-200 g. Stal damasceńska jest używana między innymi w japońskim „mieście noży” Seki, które słynie na całym świecie z tworzenia najwyższej klasy tego typu przedmiotów. Są one wytwarzane przeważnie dla fachowców, którzy nie mogliby sobie zezwolić na wielokrotne przerwy w celu np. ostrzenia noża. Ceny takich noży nie są najniższe i zazwyczaj mogą wynosić paręset PLN.

Nie jest to jednak dużo, szczególnie jeśli bierzemy pod uwagę to, że mogłyby one służyć nawet przez kilkadziesiąt lat. I ciągle mogłyby nas radować swym niezawodnym funkcjonowaniem.