Jaki typ patelni jest najbardziej warty kupna? Jaką patelnię wybrać? Który materiał będzie najlepszy?

Jaką wybrać patelnię? Na rynku są różnorodne rodzaje, które są zrobione z różnych materiałów. Najbardziej często kupowane są te z powłoką teflonową, żeliwną oraz ceramiczną.

patelnia

Autor: Raymond Zoller
Źródło: http://www.flickr.com
Patelnie teflonowe są bardzo popularne. Wybiera się je głównie ze względu na możliwość smażenia na nich bez używania tłuszczu.

Kiedy będziesz potrzebować dodatkowych informacji na wątek poruszany w niniejszym poście, to wejdź tutaj (http://palacjugowice.com/okolica/park-krajobrazowy-gor-sowich) – na pewno te artykuły także Cię zainteresują.

Na teflonie przyrządzane potrawy nie będą przywierać do dna naczynia. Takie patelnie są w stanie różnić się między sobą, zwłaszcza ceną. Najczęściej oznaką dobrej jakości patelni jest jej ciężar. Cięższa patelnia ma grubszą powłokę która nie przywiera, więc teflon tak łatwo się nie rysuje i łuszczy przez wpływ wysokich temperatur. Następny typ – patelnie żeliwne. Są niezwykle wytrzymałe i odporne na wyższe temperatury. Można smażyć na nich w sumie wszystko i w każdej wartości temperaturowej- .

Istnieją różnorodne rodzaje takich patelni, w zależności od tego, co planujemy przyrządzić. Niezwykle popularna jest patelnia żeliwna grillowa. Następny rodzaj – ceramiczne patelnie również są dość popularne. Ich powierzchnia jest faktycznie gładka, jak posiada więc grudki albo pory na powierzchni, to z pewnością nie jest to ten rodzaj. Dobrze mieć to na uwadze podczas zakupu. Możemy na niej smażyć bez dodatku tłuszczu albo z jej niewielką ilością. Powłoka patelni ceramicznej jest nietoksyczna, nie wchodzi w reakcję z jedzeniem oraz przyprawami. Ostatnio coraz więcej osób kupuje patelnie z powłoką tytanową. Tego typu patelnia jest najbardziej wytrzymała, a to za sprawą tytanu. Jest on odporny na zarysowania i nieprzywierający.

Patelnia żeliwna

Autor: Neil Turner
Źródło: http://www.flickr.com
Idealnie przewodzi ciepło, umożliwia gotowanie z nawet małą ilością wody oraz smażenie bez wykorzystania tłuszczu. Potrawy przyrządzane na tytanowych patelniach zachowują różnorodne odżywcze składniki i swój naturalny smak. Ceny takich patelni są dosyć wysokie, jednak nabywa je coraz więcej osób. Czasem jednak warto zapłacić więcej i mieć gwarancje, że nasza patelnia jest z najwyższej półki, na przykład Staub patelnia gwarantuje taką jakość. Jak nie możemy się zdecydować jaki typ wybrać, to najlepiej kupić po jednej z każdego typu, bo każda z patelni nadaje się do smażenia różnych rzeczy.