Jaką wybrać patelnię? Na rynku są różnorodne rodzaje, które są zrobione z różnych materiałów. Najbardziej często kupowane są te z powłoką teflonową, żeliwną oraz ceramiczną.

Źródło: http://www.flickr.com
Patelnie teflonowe są bardzo popularne. Wybiera się je głównie ze względu na możliwość smażenia na nich bez używania tłuszczu. Na teflonie przyrządzane potrawy nie będą przywierać do dna naczynia. Takie patelnie są w stanie różnić się między sobą, zwłaszcza ceną. Najczęściej oznaką dobrej jakości patelni jest jej ciężar. Cięższa patelnia ma grubszą powłokę która nie przywiera, więc teflon tak łatwo się nie rysuje i łuszczy przez wpływ wysokich temperatur. Następny typ – patelnie żeliwne. Są niezwykle wytrzymałe i odporne na wyższe temperatury. Można smażyć na nich w sumie wszystko i w każdej wartości temperaturowej- .
Istnieją różnorodne rodzaje takich patelni, w zależności od tego, co planujemy przyrządzić. Niezwykle popularna jest patelnia żeliwna grillowa. Następny rodzaj – ceramiczne patelnie również są dość popularne. Ich powierzchnia jest faktycznie gładka, jak posiada więc grudki albo pory na powierzchni, to z pewnością nie jest to ten rodzaj. Dobrze mieć to na uwadze podczas zakupu. Możemy na niej smażyć bez dodatku tłuszczu albo z jej niewielką ilością. Powłoka patelni ceramicznej jest nietoksyczna, nie wchodzi w reakcję z jedzeniem oraz przyprawami. Ostatnio coraz więcej osób kupuje patelnie z powłoką tytanową. Tego typu patelnia jest najbardziej wytrzymała, a to za sprawą tytanu. Jest on odporny na zarysowania i nieprzywierający.

Źródło: http://www.flickr.com
Idealnie przewodzi ciepło, umożliwia gotowanie z nawet małą ilością wody oraz smażenie bez wykorzystania tłuszczu. Potrawy przyrządzane na tytanowych patelniach zachowują różnorodne odżywcze składniki i swój naturalny smak. Ceny takich patelni są dosyć wysokie, jednak nabywa je coraz więcej osób. Czasem jednak warto zapłacić więcej i mieć gwarancje, że nasza patelnia jest z najwyższej półki, na przykład Staub patelnia gwarantuje taką jakość. Jak nie możemy się zdecydować jaki typ wybrać, to najlepiej kupić po jednej z każdego typu, bo każda z patelni nadaje się do smażenia różnych rzeczy.