Są niehigroskopijne, co oznacza, że nie pochłaniają wody oraz pary wodnej. Potrawy tak więc nie będą przywierać do dna nawet, kiedy nie wykorzystujemy tłuszczy w większych ilościach. Dania robione w brytfannach oraz garnkach z ceramiki zachowują swój naturalny aromat. Co istotne warto pamiętać o kilku sprawach. Przykładowo kupując takie naczynie ceramiczne powinniśmy sprawdzić, czy surowiec, z jakiego zostało wykonane, jest właściwej jakości. Jeśli tak, możemy być pewni, iż będzie spełniało swoje funkcje. Szklane naczynia żaroodporne powinny być wykonane z hartowanego oraz bezołowiowego szkła. Są w stanie wytrzymać wartości temperatury od minus czterdziestu do nawet pięciuset stopni celsjusza. Są najlepsze do zapiekania, duszenia czy smażenia – produkty marki Chasseur.
Jak zaś planujemy dbać nie tylko o smak naszych dań, ale też o zdrowie, to naczynia żaroodporne faktycznie spełnią swoją rolę. Przy ich pomocy ciężkie, smażone potrawy z łatwością zastąpimy pieczonymi i duszonymi. To niezwykle ważne, ponieważ zdrowe jedzenie (pizza kielce) wpływa na nasze zdrowie oraz samopoczucie. Powinniśmy starać się pilnować swojej diety i zawsze robić zdrowe i pożywne potrawy.