Dalekowschodnie piękno, tradycja, mistycyzm oraz praca, a wszystko to w nieocenionym blasku noża

Kraj Kwitnącej Wiśni od wieków kultywuje oddanie do sztuki, ludzi i pracy. Z tego względu ostrza tj. miecze lub noże mają w kulturze znaczące miejsce.

Odzież sportowa

Autor: Adidas
Źródło: Adidas
Utrzymanie w perfekcyjnym stanie coraz mocniej technologicznie zaawansowanych oraz ostrzejszych noży wymaga profesjonalnego sprzętu wspomagającego. Powszechnie znane w branży ostrzałki ceramiczne są zastępowane bardziej zaawansowanymi kamieniami, dobrym przykładem są ostrzałki zwilling, w których skład poza ceramicznymi kamieniami zaliczyć można także ultra twarde szkliwo. Niewątpliwą zaletą takiej ostrzałki jest to, że nie zetrze się ona i będzie służyć przez lata w przeciwieństwie do jej ceramicznej odpowiedniczki. Najwyższej klasy noże powinny być regularnie ostrzone i przechowywane w należyty sposób, absolutnie nie w szufladzie z pozostałymi ostrzami, ani nie w tradycyjnym drewnianym bloku szczelinowym, gdyż ostrze się szybciej stępi. Ostrzałki zwilling mają wieczystą gwarancję, ale i odpowiednią w zestawieniu do jakości cenę. Nadają się one doskonale do bardzo ostrych japońskich noży zwilling miyabi. Te ostrza to esencja czystości, klasyki i wdzięku, są bardzo cenione w kulturze Japonii, są ucieleśnieniem piękna oraz ostrości. Wszystkie ostrza z tej serii charakteryzują się ergonomicznymi uchwytami, doskonałym balansem, ostrzem stworzonym z najwyższej jakości surowców – ostrzałki zwilling. Zwilling miyabi to noże wręcz niespotykanie ostre, najtańszy japoński nóż oscyluje w przedziale 350-400 złotych, a najdroższe noże to wartość nawet kilkunastu tysięcy złotych. Przy tworzeniu takiego noża istotny jest wybór stali, zawartość węgla, który jest częścią składową i cały proces, a więc hartowanie, szlifowanie, ostrzenie itd. Japońskie noże najlepiej magazynować na magnetycznych listwach, pulpitach lub w oryginalnych pudełkach. Do bardzo modnych należą również japońskie noże kichiji są one zwane japońskimi dziełami sztuki kowalskiej oraz produkowane są w tradycyjnej kuźni w Sakai, jeden nóż powstaje nawet kilka tygodni. Są tworzone z najdoskonalszej stali Yasuki Shirogami, unikatowej stali Yasuki Aogami Blue oraz damasceńskiej stali węglowej. Noże kichiji są przykładem niespotykanej maestrii oraz perfekcji graniczącej z genialnością. Rękojeść ostrza wykonana jest z drewna magnolii, a klasa ostrości jest doskonała – wejdź.

Po zetknięciu się z japońskimi nożami pojawia się kilka etapów, tj. niemy zachwyt i zauroczenie, aby następnie przejść do większego zrozumienia, lecz i zdystansowania się, a skończyć na wyprofilowanej pasji, prawdziwej miłości oraz bardzo głębokim zaangażowaniu, co i tak nie pozwoli na pełne poznanie istoty japońskich noży, które według panującej opinii same dobierają sobie właścicieli. Jest w nich poza pięknem i ostrością coś duchowego.