Wino – kilka ciekawych informacji

Nasz kraj nie jest krajem, który kojarzony jest z produkcją dobrego wina. W zdecydowanej większości jeżeli myślimy o produkowanym u nas winie, mamy na myśli niskiej jakości wina owocowe, a przede wszystkim wina wyprodukowane z jabłek. Tylko niewielka część osób wie, że od XI wieku Polska była krajem o wyjątkowo dużych tradycjach produkcji wina. Aktualnie te winiarskie tradycje staramy się przywrócić.

Od początku lat osiemdziesiątych XX wieku w województwie podkarpackim zaczęły znowu pojawiać się krajowe winnice. Wina polskie w zdecydowanej większości przypadków tworzone są z tradycyjnych gatunków winorośli. Jednym ze szczepów, z których wytwarzane są wina polskie jest doskonale znany chardonnay – winnica Dwie Granice zaprasza na degustację. Aktualnie na terenie województwa podkarpackiego prowadzonych jest mniej więcej sto pięćdziesiąt winnic. Całkiem sporo winnic zostało założonych również na terenie województwa dolnośląskiego.

wino

Spora część tych winnic otwiera się na turystów. Dla osób zainteresowanych organizuje się nie tylko ich zwiedzanie, ale również degustacje win. Zwiedzanie winnic oraz degustacje win cieszą się wielkim zainteresowaniem wśród turystów nie tylko z Polski, ale także z innych krajów. Dla wielu właścicieli winnic jest to doskonała okazja do zaprezentowania produkowanego przez siebie wina dużemu gronu smakoszy win – poznaj wino z winnicy Dwie Granice. Znaczna część gości przybywających do winnic nie poprzestaje tylko na ich zwiedzaniu oraz skosztowaniu wina. Znaczna część turystów to wino kupuje oraz zabiera jako podarunek dla znajomych oraz przyjaciół.

Historia wina jest wyjątkowo bogata. Winorośl uprawiania była już w dawnym Egipcie, w Grecji i Rzymie. Jednak jako pierwsi winogrona zaczęli wytłaczać Egipcjanie. To od mieszkańców starożytnego Egiptu zdolność tą przejęli w pierwszej kolejności Grecy, a następnie Rzymianie. W czasach średniowiecza produkcją wina trudnili się przede wszystkim zakonnicy: cystersi oraz benedyktyni. Aktualnie największe ilości wina produkuje się w państwach Europy.

Najbardziej znaczącymi producentami tego trunku jest Francja, Włochy oraz Hiszpania. Coraz więcej win produkowanych jest także poza kontynentem europejskim: w Stanach Zjednoczonych, Australii, Argentynie, Chile i w Chinach. Dobre wino musi dojrzeć nim stanie na sklepowych półkach. Dojrzewanie wina odbywa się w dwóch etap. W pierwszym etapie przez okres od sześciu miesięcy wino dojrzewa w beczkach, w następnej kolejności jest butelkowane. Produkcja wina nie zalicza się do łatwych. Ale wykonana z zachowaniem wszystkich zasad zapewnia naprawdę doskonały trunek.