W czym podawać alkohole?

Są śliczne, filigranowe, klasyczne czy bogato ozdabiane. Stworzone ze szkła (coraz to nagminniej barwionego) albo kryształu. Kieliszki. Dzięki nim napitki smakują lepiej. Ale czemu jest tak mnóstwo wariantów, zaś dobór nieodpowiedniego traktowany jest za niewybaczalny błąd?
Astronomiczny wybór rodzajów jak też kształtów kieliszków do trunków związany jest z jednej strony z tym, iż należycie i gustownie prezentują się, z drugiej z kolei – przez charakterystyczne cechy naczynia można wydobyć jak też zachować na długo maksimum smaku a także aromatu danego napitku.

Największy dobór mamy, jeżeli chodzi o szkła do wina, ale warto też zwracać uwagę na kieliszki do: likieru, drinków, karafki do wódki. Kardynalna zasada savoir-vivre’u mówi, by stawiać je po prawej stronie talerza, podług kolejności użytkowania. Zawsze od prawej ten, jaki ma zostać tuż napełniony. To reguła analogiczna do sposobu rozkładania sztućców. Najbezpieczniej jest nie mieszać zestawów kieliszków. Ewentualnie, selekcjonować tradycyjne kształty a także proste rodzaje, aby różnice pomiędzy nimi były jak najmniej dostrzegalne.
fotografia ślubna
Autor: Simon Watson
Źródło: http://www.flickr.com
To wina przysparzają najsporzej kłopotu, jeśli mówimy o doborze szkła. Jeżeli chodzi o likiery wystarczą karafki z kieliszkami. Które jednakże szkło wybrać do białego, jakie do różowego wina oraz czemu wino musujące serwuje się w szkłach o kształcie niepodobnym do innych? Do wina najodpowiedniejsze szkła są wykonane z cienkiego, bezbarwnego szkła czy z kryształu. Posiadają wysokie nóżki a także czaszę o rozmaitej wielkości.

Dzięki tejże budowie, smak i aromat wina doskonale rozprowadza się po szkle, a jeśli kieliszek trzymamy za nóżkę, ciepło naszych rąk nie oddziaływa na temperaturę napitku. Jeżeli chodzi o szkło do likierów rekomendujemy Karafki Krosno.