Streszczona w kilku zdaniach charakterystyka oraz historia kawy, jej znaczenie dla milionów ludzi, którzy ją codziennie piją

Kawa oprócz herbaty jest zaliczana do najpopularniejszych napojów na świecie – każdego dnia wypijane są setki tysięcy litrów espresso, cappuccino czy caffe latte. Aby tę wielką ilość napoju zrobić będzie także potrzebna duża ilość czystej kawy, która musiała wcześniej urosnąć, zostać zebrana, wypalona i na koniec zmielona przed zaparzeniem.

Chi-Cafe, zdrowa kawa Jacob’s Medical

Autor: Jacob’s
Źródło: Jacob’s
Z tego też powodu kawowe plantacje zajmują tysiące hektarów, i z nich zebrane i wysuszone ziarna wyruszają w podróż do większości krajów. Obecnie w sprzedaży popularne są dwa główne gatunki kawy, czyli Robusta i Arabica. Pochodzą one z odmiennych rejonów świata i odróżniają się wyglądem ziarna i aromatem uzyskanego napoju. W naszych sklepach przeważnie jest sprzedawana kawa ziarnista arabica, dająca łagodny i aromatyczny smak.

Arabica posiada niedużą zawartość kofeiny, dzięki czemu da się ją częściej pić od robusty, jednak trudniej się ją uprawia, ponieważ wymaga odpowiednio gorącego, odpowiedniej temperatury oraz wysokości. Robusta jest znacznie bardziej aromatyczna, a dzięki wysokiej zawartości kofeiny bardziej pobudza organizm osoby, która ją pije.

Doczytaj – Kawy

Kawa zanim trafi do naszych filiżanek musi przejść kilka procesów. Na plantacjach z zebranych ziaren kawowca otrzymuje się gotowe do wypalania ziarna kawy. Wypalanie jest bardzo ważnym procesem, to ono właśnie przede wszystkim decyduje o smaku i aromacie ziaren. Dlatego też najczęściej przeprowadza się je w docelowym kraju, bo wtedy wypalone ziarna nie tracą aromatu w czasie długiego transportu.

Więcej informacji: tutaj

Kawa i przyprawy

Autor: DA
W dalszej kolejności wypalona kawa ziarkawa – kawiarnia Długa, Kraków -a sklep jest albo zapakowywana do torebek i w takiej formie oferowana, albo można ją poddać ją mieleniu i próżniowemu pakowaniu, co pozwala na dłuższe zachowanie odpowiedniej świeżości. Kawę parzyć można wieloma sposobami, w zasadzie większość krajów ma swoją kulturę i obyczaje picia kawy. Regularnie pita bardzo pozytywnie wpływa na ludzi, dzięki zawartości kofeiny może dodać sił i energii, a także zmniejsza ryzyko pojawienia się niektórych zmian nowotworowych. No i bardzo dobrze smakuje, o czym doskonale wiedzą wszyscy którzy sięgają rano po kubek tego wspaniałego napoju.