Odkryj sekrety dobrego wina, bo „życie jest za krótkie, żeby pić marne wino” – Goethe

Napój bogów, to wyjątkowy trunek, który jest rezultatem odmiany winogron, gleby, klimatu i ręki winiarza. Każde wino musi zostać nalewane z dostojeństwem właściwym do trudu zainwestowanego w jego wytworzenie. Szczelnie zakorkowane w szklanym pojemniku, czeka na odpowiedni moment otwarcia.

Aby doznać największej rozkoszy z kosztowania tego cennego trunku, warto a wręcz winno się napowietrzyć wino (sprawdź winnice na podkarpaciu) przed zaserwowaniem go na stół. Wcześniejsze otwarcie butelki, jest metodą najbardziej popularną, ale niedoskonałą, dlatego, że trunek natlenia się powoli, a przy tym zmienia się jego temperatura na wyższą niż wymagana.

Karafka do wina

Źródło: www.decosalon.pl

Jeżeli wybiera się taką metodę, powinno się karafkę z winem, odłożyć w odpowiednio chłodnym miejscu . Bardzo istotna jest wytrwałość w odniesieniu do win ciężkich, których zapach jest bardzo złożony, ale jego odkrywanie sprawia ogromną radochę. Właściwe napowietrzanie przebiega w wykwintnych dekanterach szklanych – strona .

Efekt dekantowania wina otrzymać można też bezpośrednio w kieliszku. Ważna jest w tym przypadku odpowiednio duża objętość kieliszka oraz jego forma z szeroką płaszczyzną parowania i zwężającymi się ku górze ściankami. Ozdobna butelka filtrująca (dużo odnajdziesz-> butelka filtrująca) do wina o specjalnym kształcie – wąska u góry i mocno rozszerzająca się ku dołowi, służy do procesu dekantacji i wyszukanego serwowania wina na stół.

Klasyczne dekantery do wina zachwycają bogactwem kształtów, pozwalają celebrować degustację wina, wzbogacając odczucia zmysłowe i estetyczne koneserów i entuzjastów win. Niepowtarzalne szklane naczynia do serwowania wina, pozwalają uwalniać pełny bukiet wina, równocześnie ślicznie wyglądając na stole.

Jeśli wino zostało poddane napowietrzaniu, obok karafki z winem, powinna stać otwarta, pusta butelka i korek. Dobrą praktyką jest, aby podawać wina młode przed długo leżakującymi, nalewać lekkie przed treściwymi, serwować wytrawne przed słodkimi i najszlachetniejsze i najbardziej egzotyczne podawaćna koniec.