
Jeżeli wybiera się taką metodę, powinno się karafkę z winem, odłożyć w odpowiednio chłodnym miejscu . Bardzo istotna jest wytrwałość w odniesieniu do win ciężkich, których zapach jest bardzo złożony, ale jego odkrywanie sprawia ogromną radochę. Właściwe napowietrzanie przebiega w wykwintnych dekanterach szklanych – strona .
Efekt dekantowania wina otrzymać można też bezpośrednio w kieliszku. Ważna jest w tym przypadku odpowiednio duża objętość kieliszka oraz jego forma z szeroką płaszczyzną parowania i zwężającymi się ku górze ściankami. Ozdobna butelka filtrująca (dużo odnajdziesz-> butelka filtrująca) do wina o specjalnym kształcie – wąska u góry i mocno rozszerzająca się ku dołowi, służy do procesu dekantacji i wyszukanego serwowania wina na stół.
Jeśli wino zostało poddane napowietrzaniu, obok karafki z winem, powinna stać otwarta, pusta butelka i korek. Dobrą praktyką jest, aby podawać wina młode przed długo leżakującymi, nalewać lekkie przed treściwymi, serwować wytrawne przed słodkimi i najszlachetniejsze i najbardziej egzotyczne podawaćna koniec.