Kawa Arabica – wysokiej jakości odmiana o znakomitym smaku

Odmiana Arabica zalicza się do kaw najwyższej jakości. Jest łagodna i zarazem aromatyczna, a poza tym lekko kwaskowata, dzięki czemu świetnie pobudza.
Czym cechuje się ten rodzaj kawy?

Kasza jaglana

Autor: Kupiec
Źródło: Kupiec
Kawa (www.sklep.kawasmakowa.pl) Arabica jest najstarszym i najbardziej popularnym gatunkiem kawy. Występuje w ponad 20 odmianach! Pochodzi z Etiopii, a uprawiana jest na wyżynach Brazylii i Kolumbii, w Indiach i Afryce Równikowej, na Jawie, Sumatrze oraz Karaibach. Ziarna Arabiki wyróżniają się charakterystycznym wyglądem – są zielonkawe, podłużne i mają jasną, prostą bruzdę. Zawierają niewielką ilość kofeiny (1 – 1,7%), jednakże po zmieleniu i zaparzeniu dają doskonały smak. Napar z Arabiki jest łagodny, delikatnie kwaskowaty, nierzadko wyczuwalny jest słodki, czekoladowy posmak. By wydobyć głębię smaku Arabiki najlepiej zaparzać ją w ekspresie ciśnieniowym – skocz.
kotłownie parowe2

Autor: Nicholas Lundgaard
Źródło: http://www.flickr.com
kawa świeżo palona

Autor: brownpau
Źródło: http://www.flickr.com
Na co zwrócić uwagę, aby kupić dobrej jakości kawę?
Wysokiej jakości kawa jest sprzedawana w specjalnych opakowaniach z filtrem jednostronnym, dzięki któremu na długo zachowuje świeżość. Kawę Arabikę najlepiej kupować w ziarnach, gdyż w takiej formie dłużej zachowuje pełnię swojego aromatu i smaku. Dostawcy specjalizujący się w sprzedaży kawy często proponują mielenie ziaren na preferowaną przez klienta grubość, bezpośrednio przed wysyłką. Świetnym wyborem jest również kawa (http://corsini.pl/kawa-w-kapsulkach/) świeżo palona – polecam.

Najlepszy smak kawy jest wyczuwalny pomiędzy 5 a 30 dniem od daty palenia (data palenia kawy powinna być wskazana na informacyjnej etykiecie). Należy zwrócić uwagę, iż kawa może być palona na różny sposób, aczkolwiek standardowo jest palona na średnio.