Jakie żeliwne garnki opłaci się zakupić?

Miłość do żeliwnych garów, bądź patelni, może trwać całymi dekadami i być autentycznym, kulinarnym przeżyciem. Jeżeli ktoś zauroczy się żeliwem w kuchni, najprawdopodobniej zostanie mu oddany do końca życia.
Problem tylko w tym, by dobrze wybrać oraz należycie zainwestować pieniążki.

Kremowa zupa z czosnkiem niedźwiedzim i serkiem topionym

Autor: MSM Mońki
Źródło: MSM Mońki

Żeliwne garnki cieszą się w naszym kraju coraz ogromniejszą wziętością. Rośnie liczba osób doceniających wyśmienite smaki zyskiwane dzięki żeliwu. Ale, aby dobrze wybrać garnki żeliwne, bądź patelnie, które do tanich nie przynależą, musimy zorientować się, czy wybrana marka spełnia wszelakie oczekiwania powiązane z żeliwnymi naczyniami. I to, co specyficzne, nie tylko oczekiwania użytkowników, ale i specjalistów w tej dziedzinie, którzy wskazali pewien standard wymagany dla prawdziwego żeliwa.
Pierwszorzędną rolę w wypadku należytego żeliwnego naczynia spełnia jego waga. Po tym, można określić, czy producent nie szczędził na materiale – konstrukcji tworzącej naczynie. Bardzo mocno zanieczyszczone żeliwo będzie mieć w sobie wiele bąbelków powietrza, jakie pojawiają się podczas procesu wytwórczości – kiedy łączy się z sobą różnorodne metale a także surówki, tworzące przyszłe naczynie. Im lżejsze jest żeliwo, tym więcej jest w nim pęcherzyków powietrza. Co za tym idzie – takie żeliwo będzie mieć słabą odporność termiczną oraz mechaniczną.

Czym grozi jego używanie? Może pęknąć (nawet w czasie pichcenia!), nieduży dodatek zimnej wody może rozerwać je (co zadziwiające, wystarczy parę kropli wody!), niezwykle szybko się przegrzewa a także wypacza – czyli zjawiskowo krótko dobrze działa a także ekspresowo kończy swój żywot. Le creuset sklep oferuje żeliwne patelnie i garnki wyłącznie najwyższej jakości.