Jak przed laty wyglądał rynek wędlin i produktów mięsnych, jakie zmiany pozachodziły na nim przez ostatnie lata.

Wiele osób zapewne pamięta jeszcze smak przepysznych kiełbas i wędlin sprzed lat. Robione w całkowicie naturalny sposób, bez szkodliwych polepszaczy i sztucznych dodatków nie tylko wspaniale smakowały, ale również bez większego problemu wytrzymywały długi czas na półce w lodówce. Jednak kłopotem było to, że zawsze ich brakowało, zapewne z powodu tej niedostępności ich smak tak długo się pamiętało.

śniadanie

Autor: Bielmar
Źródło: Bielmar
Kolejną cechą kiełbas z tamtego okresu było to, że do ich wytwarzania nie żałowano mięsa i dokładnie trzymano się przepisów. Zresztą jak któraś z wędlin miała daną nazwę, to nazwa ta zobowiązywała do tego, aby jej jakość była na odpowiednim poziomie. Podobnie wyglądały inne produkty mięsne, które także jeśli już się pojawiły w sklepach, to były rzeczywiście smaczne. Jednak taka sytuacja miała miejsce wiele lat temu, niestety zmiany, jakie ostatnio zaszły spowodowały, że w pewnej chwili pogoń za dochodami przesłoniła wytwórcom wcześniejsze zasady postępowania i normy, które obowiązywały przed laty. W dużym stopniu przyczyniło się do takiego stanu rzeczy znaczne zlibelaryzowanie przepisów. Nagle każdy producent mógł dowolnie nazywać wędliny, jakie wytwarzał, bez względu na skład. A z tym także zaczęło być różnie, bo nagle się okazało, że z kilograma mięsa można spokojnie zrobić nawet trzy kilogramy szynki, która co prawda aż ociekała wodą i różnymi chemikaliami, ale za to miała chwytliwą nazwę. Na szczęście okres taki zbyt długo nie trwał, gdyż klienci szybko po pierwszych zachłyśnięciu się takimi nowościami zaczęli bardziej zwracać swoją uwagę na jakość.

rodzina przy śniadaniu

Autor: Media Forum
Źródło: Media Forum
Przepisy zaczęły wymagać, żeby każdy producent kiełbas pisał ich dokładny skład, a ludzie zaczęli dokładniej czytać etykiety i kupować takie produkty, które miały jak najlepszy (pełne rozwinięcie tematu – najlepszy stomatolog we Wrocławiu) skład. Trendy te doskonale zauważyły także firmy które wytwarzają wyroby z mięsa. W sprzedaży pojawiać się zaczęło coraz więcej produktów, które zawierają w sobie jedynie naturalne składniki, i taki trend zaczyna być coraz bardziej popularny (więcej: sprawdzony producent kiełbas).