HACCP wewnątrz hotelarstwie – czyli, standardy związane z jedzeniem konieczne w żywieniu zbiorowym

Co oznacza skrócenie HACCP i jak się ma do hotelarstwa? Jakie istnieją zalety jego wdrożenia dokładnie w życiu Hoteli? Czy powstały kursy, które to mogą nam pomóc wprowadzić HACCP do naszego własnego „świata”? To wszyściutko i jeszcze bardziej dużo nie posiadając żadnego problemiku wynajdziesz w środku naszego nowego felietonu!
Skrócenie HACCP pochodzi z języka angielskiego i brzmi konkretnie: Hazard Analysis and Critical Control Point, a więc w swobodnym tłumaczeniu Analizowanie Zagrożeń oraz Krytyczny Punkcik Kontroli.

fan

Autor: Arkadiusz Sikorski
Źródło: http://www.flickr.com
Jest to system, który to się wdraża dla tego celu, by mieć możliwość kontrolować między innymi jakość jedzenia. Jak łatwiutko więc się zorientować system haccp w hotelarstwie wdraża się po to, aby jakość napomkniętego jedzonka była jak najlepsza oraz miała swoje osobiste podstawowe standardy żywieniowe – haccap w zakładach gastronomicznych. Ten konkretnym system bywa również po to, aby mieć możliwość zagwarantować potencjalnym klientom, że nie nie będą otruci wcinając ich (właścicieli hotelów) potrawy. Głównymi zaletami wspomnianego systemu bywają nie wątpiąc w to: zwiększenie troski o standardy higieniczne zakładów a także jakość ich produkcji (Quality Assurance Poland  >> tylko konkretne informacje), otrzymanie zaufania konsumentów przeznaczonego do wytwórców jedzenia, czy powiększenie pozytywnej konkurencji między dokładnymi zakładami.

Jak prosto się zorientować, nie każdy szef hotelu, czy tez persony u niego pracujący dobrze znają się na tego typie rzeczach, z tego powodu powstały szkolenia, które to posiadają za zadanie wyszkolić dokładne osoby w wdrażaniu napomkniętego systemu (polecamy stronę ciekawe źródło informacji). Tego typu szkolenia kosztują w obszarze 1500 złotówek, jednak za alternatywę tak nazywanego „full wypas”, czyli ze wszyściutkimi dogodnościami oraz z wszelakimi pomocami.