Czy rury gazowe w kuchniach mogłyby być odkryte?

Gaz jest stosunkowo niedrogim oraz bardzo wygodnym źródłem ciepła. Jeśli w pobliżu domu mamy dostęp do jakiejkolwiek sieci gazowej, to należałoby to wykorzystać do ogrzewania domu oraz do przygotowywania gorącej wody.

kuchenka

Autor: Gatta
Źródło: Gatta
Na tym jednak dobrze jest poprzestać oraz nie poszerzać zastosowań gazu na kuchnię. Standardowa kuchenka gazowa nie jest godna polecenia. Zdecydowanie bardziej korzystne rozwiązanie to znana płyta indukcyjna i płyta ceramiczna.

Jeśli zainteresował Cię ten artykuł, to w tym miejscu jest notka z serwisu (https://www.produktypremium.com/kategoria-produktu/grille/gazowe/broil-king/), która też zawiera bardzo ciekawe dane na prezentowany tutaj temat.

Już tego typu początkowy argument podniesiony przeciwko kuchenkom gazowym powinien być wystarczający. Musimy pamiętać o tym, że gaz jest zwyczajnie niebezpieczny. Media wielokrotnie nam o tym mówią powiadamiając nas o następnych ofiarach nieszczelnych instalacji. Różne osoby mogłyby pomyśleć, że jeśli mamy zrezygnować z użycia kuchenek gazowych, to na pewno powinniśmy także rezygnować z kotłów centralnego ogrzewania na gaz. Jednak różnice w instalacji oraz w eksploatacji takich dwóch sprzętów jest niezwykle duża. Do kotłów gaz jest doprowadzany z zewnątrz przy pomocy krótkiego przewodu oraz po podłączeniu żadna osoba przy tym niczego nie wykonuje.

Berlin
telewizor

Autor: Samsung Electronics
Źródło: Samsung Electronics
Tymczasem do kuchenki gazowej trzeba przeprowadzić gaz rurami w głąb budynku czasem nawet kilkanaście metrów. Ilość miejsc, w których mogłyby wystąpić potencjalne nieszczelności powiększa się zatem znacznie. Dotyczy to przede wszystkim miejsc połączeń przewodów. Poza tym zgodnie z normami wszystkie przewody powinny być odkryte, aby gazownicy w każdym przypadku byli w stanie skontrolować szczelność tego typu przewodów, jednak ponieważ nie wygląda to ładnie wiele osób je zabudowuje. Niebezpieczeństwo wybuchem nie jest jedynym mankamentem kuchenek gazowych. Każdy palnik to źródło otwartego ognia.

Po zgaszeniu długo pozostaje gorący, zatem bardzo łatwo można by się oparzyć. Poza tym trudno jest oczyścić kuchenkę, szczególnie kiedy potrawy, które w czasie gotowania wykipiały, przypaliły się na powierzchni kuchenki.