Czy ciągle można zarabiać na jedzeniu?

Czy restauracja w naszym kraju to bardzo dobry biznes? To zależy od wielu czynników. Bez wątpienia nie jemy aż tak często w restauracjach co Francuzi, Skandynawowie albo Niemcy, ale jeśli nietrudno dostrzec dużo restauracji w polskich miastach, szczególnie tych dużych, tak naprawdę można powiedzieć, iż na całe szczęście jest w ostatnim czasie coraz atrakcyjniej. A więc jeśli ktoś na poważnie rozmyśla o założeniu restauracji, nie powinien sądzić, że to wariacka idea!

przyprawione potrawy

Autor: Alpha
Źródło: http://www.flickr.com
Trzeba jednakże dotrzeć do statystycznego klienta. A jeżeli przeciętny Kowalski nie – sprawdź – pozostałe informację dostępne będą tu zarabia za dużo, z pewnością czymś bardzo ważnym jest to, aby strawa generalnie nie drenowała budżetu. Wiadomo, wszystko kosztuje, personel, wynajem lokalu, ochrona, mieszanki przypraw (sprawdź mieszanki przypraw bez chemii) oraz cała reszta… W sumie koszty stałe są duże, a więc trzeba dbać o to, aby lokal nie był zbyt drogi, lecz również ciężko uważać, że czymś OK jest to by zapominać jak bardzo ważnym jest jak najszybsze wyjście na swoje. Zwłaszcza, że knajpa nie jest jakąś instytucją charytatywną.

Jeżeli nie będziemy umieli zarobić, tak naprawdę nawet najsmaczniejsze jedzenie – perfekcyjnie przygotowane oraz podane, tak czy siak nie dadzą nam zbyt wiele dobra. Nie oszukujmy się – przeciętny klient uwielbia dużo zjeść. Chciałby, aby dodatki do mięsa i cała reszta nie były niewielkich rozmiarów. Chociaż akurat rozmiar potrawy to czysto subiektywne pojęcie – pewni restauratorzy sądzą, iż często sytuacja jest taka, że wyłącznie według klientów ich jedzenie jest niewielkie, tak naprawdę jest w porządku. No cóż, należy mimo wszystko pamiętać, iż dosyć często właściciele lokali jakby nie patrzeć nieco przesadzają, próbują zbytnio zaoszczędzić na własnych klientach.

Pamiętajmy także o porządnej obsłudze kelnerskiej – ciężka to robota, ale tak czy siak kelnerzy w żadnym razie nie powinni zakładać, że mają prawo wykonywać własne obowiązki w nieumiejętny sposób (-> przejdź). Naturalnie – jakieś wpadki są w zupełności wybaczalne, W końcu to tylko restauracja. Jednakże brak kultury czy lenistwo nigdy nie są OK, trudno tak naprawdę zrozumieć tego człowieka, który na przykład nie potrafi polecić jedzenia czy jest po prostu pozbawiony kultury.