Czemu warto gotować na parze?

Gotowanie na parze jest współcześnie coraz bardziej atrakcyjną formą gotowania. Niesie ono za sobą wiele wartościowych zalet, w szczególności zdrowotnych.Główną zaletą gotowania na parze jest to, iż dzięki temu sporządzane jedzenie nie traci witamin oraz wartości odżywczych.

gotowanie szparagów

Autor: Thermomix

Nawet jeżeli przyrządzamy zdrowe jedzenie, przykładowo warzywa, to gotując je w zwykły sposób pamiętajmy, iż najcenniejsze witaminy oraz minerały pozostają w wodzie, jaką po pewnym czasie wylewamy. Jeśli pragniemy jeść istotnie zdrowo, i przy tym nasycać się wspaniałym smakiem oraz wyrazistym kolorem przygotowywanych potraw, to warto zdecydować się na gotowanie na parze (zwłaszcza, że aktualnie w sieci można kupić takie akcesoria jak . Na przykład, gotując ziemniaki w wodzie, tracą one aż 70 procent kwasu askorbinowego, w przypadku potasu, ziemniaki gotowane tradycyjne posiadają go mniej aż o 50 procent, zaś gotowanie na parze sprawia, iż jest go mniej zaledwie o 6 procent. Różnica jest więc istotnie wielka. Gotowanie na parze sprawia, że potrawy, jakie przygotowujemy są o wiele zdrowsze, bowiem dostarczają organizmowi więcej wartościowych witamin i minerałów. Duszenie w wodzie wypłukuje sporo cennych witamin, nie tylko potas, ale także żelazo, wapń bądź magnez.

Teraz bez kłopotu odszukamy rozmaite rodzaje garnków, jakie są przeznaczone do gotowania na parze, takich jak na przykład parowar, jaki jest urządzeniem niezmiernie wielofunkcyjnym. W parowarze zdołamy od razu przygotować kilka rozmaitych potraw, ponieważ posiada on parę poziomów, na przykład 2 czy też 3. To powoduje, że sporządzanie posiłków jest sporo szybsze – garnki na parę. Innym akcesorium do gotowania na parze jest sitko bambusowe, które nakłada się na zwykły garnek. Jest ono odporne na niezwykle wysokie temperatury i z pewnością okaże się pożyteczne w naszej kuchni.

Gotowanie na parze nie jest wcale kłopotliwe i czasochłonne, niekiedy zdoła zająć nawet mniej czasu niż gotowanie w wodzie. Jeśli nie wiemy ile czasu dusić poszczególne warzywa, ryż albo kaszę, to wiadomości na ten temat bez wątpienia znajdziemy w Necie. W sieci odnajdziemy również intrygujące przepisy na potrawy gotowane na parze, choć nie tylko. Jeśli ciekawią nas nietypowe potrawy to polecamy fondue, czyli potrawę, która sporządzana jest z roztopionego sera oraz białego wina.